dilluns, 16 de febrer del 2009

Tomaques a Sant Antoni

La tomaca és una verdura d'estiu, que ningú s'espante pel títol -bé, és una solanàcia, concretament-. Però la tomaca, que és planta per la primavera, prèviament ha de tindre els planeterets fets. Doncs bé, des de Sant Antoni ja és l'època ideal per a fer els planeterets. Amb tot això de les oposicions, la veritat és que tinc l'hort un poc descuidat -vigile les faveretes quan en tinc l'ocasió, però fer, faig poca feina-. El cas és que ja ha arribat el temps de fer el planter de tomaques. 

I en què consisteix això? Doncs en recuperar aquelles llavors que havíem guardat en la capseta, les llavors de la temporada anterior. En uns testos xicotets -poden ser recipients de iogurt, per exemple- posem turba, i plantem una llaoreta per cada recipient. Com a molt, dos. I el planteret casolà el guardem dins de casa, perquè ara no fa oratge per a deixar les criatures a l'aire lliure. 

És especialment important que els planters -de tomaca o del que siga- estiguen ben regats, ben humits. És en aquesta priemra etapa, quan comencen a brotar, quan cal anar més en compte. 

Donada l'afició que té Emili a les cherry, plantaré unes poques cherry -i al preu que van al mercat, que és una estafa!!-, i després altres varietats com la valenciana. Si tot va bé, a partir d'abril-maig, els planters s'hauran guanyat el dret a un trosset d'hort, i arribarà el moment de "la plantà". Mentrestant, calor, humitat i amor a manta. I a esperar...